Adolescenți și adulți
Psihoterapia integrativă este considerată una dintre cele mai moderne abordări dintre multitudinea de școli de psihoterapie existente. Viziunea amplă a acestei școli, pornește de la perspectiva sistemică a fiinţei umane, de la conceptul corp-minte-spirit, cu toate elementele sale integrate armonios.
Orientarea integrativă are ca bază înţelegerea unitară a complexităţii fiinţei umane, în ansamblul manifestărilor sale, astfel realizându-se o terapie adaptată fiecărui client în parte, respectând unicitatea persoanei.
Psihoterapia poate fi o poartă către suflet. Procesul terapeutic presupune relația reciprocă ce se stabilește între client și terapeut, scopul acestui proces fiind acela de a explora modul în care sunt percepute experiențele din viață definite ca dificile sau problematice, pentru a putea ajunge la stare generală mai bună din punct de vedere psihologic.
Beneficii ale psihoterapiei integrative:
- Ia în considerare și unește punctele de vedere ale terapiilor centrate pe funcționarea umană: psihanalitice, psihodinamice, gestaltiste, experiențiale, tranzacționale, psihosomatice, etc.
- Prezintă flexibilitate și originalitate, fără a reduce standardele de calitate, prin posibilitatea alegerii tehnicilor potrivite atât clientului, cât și terapeutului.
- Afirmă valoarea intrinsecă a fiecărui individ, unicitatea sa și folosește acest element în relația terapeutică creată în cadrul intervenției terapeutice.
- Integrarea este personalizată fiecărui client în parte, fiind posibil de a crea un mod de abordare terapeutic, specific fiecărui client în parte, respectându-i unicitatea.
- Prezintă viziune holistică; plecând de la viziunea sistemică a ființei umane, psihoterapia integrativă abordează înțelegerea unitară corp-minte-suflet.
Psihoterapia integrativă nu reprezintă neaparat un nou model de terapie, ci mai degrabă o alegere individuală făcută de terapeut cu privire la abordarea care funcționează cel mai bine pentru el și pentru clientul său și pentru care are o justificare teoretică.