fbpx

Cum sa fii fericit in orice tip de relatie

Cum sa fii fericit in orice tip de relatie

Ce inseamna sa fii fericit? Filozofi, scriitori, oameni de stiinta au cautat raspuns, definitii, explicatii. Rezultat final nu avem. Parerea unanima este ca fericirea e un concept pe care fiecare individ il defineste in mod unic, personal, in functie de dorintele si asteptarile sale.

In conditiile astea, ar fi potrivit sa nu ne propunem sa cautam definitii, ci elemente la care sa fim atenti in viata noastra pentru a fi mai fericiti. 

Si cel mai clar mesaj il invatam din cel mai longeviv studiu, de peste 75 ani, cu privire la dezvoltarea adultilor, si anume:

`Relatiile bune ne mentin mai fericiti si mai sanatatosi’  (Dr. Robert Waldinger, Profesor si Psihiatru, Universitatea Harvard)

Cand spunem relatii, ne gandim la relatiile de cuplu in primul rand, insa relatii inseamna legaturile pe care le formam in toate zonele din viata noastra – familie, prieteni, job.

In functie de sfera relationala, iata cum putem actiona pentru a fi mai fericiti:

1.     Creste calitatea relatiilor de cuplu

Cu cat nivelul de multumire in cuplu este mai mare, cu atat mai fericiti suntem. Judecand in elemente de baza, legam multumirea de incredere. Indiferent de situatia creata in cuplu, daca eu stiu ca ma pot baza pe partener, si reciproc, daca el stie ca se poate baza pe mine, nu conteaza ca ne mai contrazicem, ne mai certam…increderea genereaza multumire, iar multumirea o asociem cu starea de fericire, starea de bine care se instaleaza pentru o perioada de lunga durata.

Pentru a mentine starea de fericire este nevoie sa fiecare partener sa contribuie prin propriile actiuni. De exemplu:

  • Fa cel putin doua comentarii pozitive in fiecare zi partenerului tau spunand specific ce anume ti-a placut sau ce admiri la el.
  • Renunta sa fii defensiv si asculta doar pentru a intelege, fara a intrerupe, corecta sau contracara. Lasa apararea pentru alta conversatie.
  • Poti conveni asupra unor reguli legate de folosirea tehnologiei – de genul – sa puneti pe modul avion telefoanele sau sa lasati televizorul inchis pentru a prepara masa impreuna sau pentru a lua masa impreuna, sau, pur si simplu pentru a vorbi despre ce simtiti, sa faceti planuri de weekend sau de vacanta.

2.     Relatiile sociale ne fac bine

Relatiile sociale sunt construite in viata colectiva. Fie ca e vorba de comunitate, fie de societate, relatiile sociale contribuie la fericire. Studiul Harvard asupra fericirii arata ca singuratea este toxica, izolarea poate aduce scaderea capacitatii cerebrale, astfel, cei care traiesc singuri avand vieti mai scurte decat oamenii care dezvolta relatii sociale. Asadar:

  • Creeaza poduri, nu ridica ziduri. In general ridicam ziduri pentru ca mintea nostra creeaza frica. Deci, cum puteti incepe sa construiti poduri in schimb? O modalitate este de a alege sa fii curios despre oameni. Curiozitatea este plina de asteptare si entuziasm. Te deschide. Iar cand esti deschis si entuziast, atunci ai lucruri mai distractive la care sa te gandesti decat sa te concentrezi asupra fricii tale
  • Fii tu insuti, nu ce iti imaginezi ca asteapta ceilalti de la tine. Fiind autentic nu vei consuma energie inutil si te vei bucura mai mult de ceea ce iti ofera viata.

3.     Relatii de serviciu, profesionale – parteneriat

Desi intra in sfera relatilor sociale, doresc sa le vizualizam ca al treilea punct, dat fiind ca majoritatea dintre noi petrecem destul de mult timp in mediul profesional, creand relatii profesionale. Cu cat aceste relatii sunt mai bune, cu atat starea generala este mai buna, deci suntem mai fericiti. Cateva sfaturi care te vor ajuta sa cresti nivelul de fericire:

  • Invata sa recadrezi situatiile dificile sau neplacute. Recadrarea este utila in toate tipurile de situatii de viata , deoarece ajuta la aducerea sperantei si iti poate da un sentiment de control
  • Ramai pozitiv, spune multumesc. Aminteste-ti ca pentru orice situatie exista cel putin o solutie. Asadar, ramai curios. Vei constata ca rezolvarile vor aparea in fata ta fara sa le cauti cu inversunare, astfel vei fi mai relaxat
  • Transforma greselile in oportunitati. Gandeste-te ca initial ai luat o decizie potrivita pentru situatia si conditiile de la acel moment.
  • Incurajeaza feedback-ul si tine cont de el. Nu este simplu sa oferi un feedback corect. Feedback-ul este un instrument util pentru dezvoltare – nu inseamna critica sau lauda, nici sfaturi. In mediul profesional, feedback-ul intareste relatiile intre parteneri si duce la evolutie.

La final, care ar raspunsul “Cum sa fii fericit? ”

Concluzie – Relatiile bune ne protejeaza atat corpul, cat si creierul si suntem mai fericiti.

Aceasta concluzie a rezultat si din cel mai lung studiu privind comportamentul adultilor. In cei peste 75 de ani ai studiului s-a demonstrat ca persoanele care au pretuit relatiile cu familia, cu prietenii, cu comunitatea, au fost cele care au declarat ca au avut o viata fericita. https://www.adultdevelopmentstudy.org/

Dar dumneavoastra? Fie ca aveti 30, sau 45, sau 60 de ani. Cum va pretuiti relatiile?

Viata fericita se construieste cladind relatii bune.

Add Your Comment